VACUNA´T
VACUNA´T
9.9 C
Palma de Mallorca
sábado, noviembre 27, 2021
Más
  VACUNA´T

  EMAYA implantará 470 contenedores para la recogida de materia orgánica a 32 barrios entre abril y noviembre

  BSF

  A partir de dia 7 d’abril EMAYA inicia la implantació massiva del contenidor marró per a la recollida selectiva de matèria orgànica a totes les zones de Palma on compten amb el sistema de recollida lateral, arribant així a un total d’uns 400.000 habitants. Entre els mesos d’abril i novembre es col·locaran 470 contenidors marrons a 32 barris més de la ciutat. L’adquisició d’aquests contenidors ha suposat per a l’empresa pública una inversió de 338.400 €.

  El batle de Palma, Jose Hila, i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, han presentat avui l’ampliació del servei. Per al batle, “fem una passa més per assolir l’objectiu importantíssim d’arribar a reciclar el 50 per cent dels residus que es generen a Palma”. “D’aquesta manera, seguirem avançant en sostenibilitat i millorant la neteja de la nostra ciutat”, ha dit Hila. Perpinyà ha remarcat que “amb aquesta implantació la recollida de la matèria orgànica estarà a l’abast de 400.000 habitants a Palma amb l’objectiu de seguir fins arribar al 100 per cent dels habitants”.

  Planificació


  Els primers barris on s’implantarà aquesta recollida seran Bons Aires, Camp Redó i Cal Capiscol, barris de l’eixample densament poblats, així com al Jonquet i Son Peretó. En aquests 5 barriades entre els dies 7 i 16 d’abril es col·locaran 52 contenidors. Posteriorment, fins a finals del mes d’abril, s’instal·laran 33 contenidors als barris de Ponent que encara no compten amb aquesta recollida: per una banda Son Xigala, Son Roca, Son Ximelis, Son Anglada i Son Vida (aquests darrers dos barris només als punts on compten amb sistema de recollida lateral), i per altra banda es col·locaran 40 contenidors al Terreno, Portopí, la Bonanova, Cala Major i Sant Agustí.

  El mes de maig continuarà la implantació pels barris de l’eixample del Amanecer, l’Olivera, Son Oliva, Plaça de Toros i Arxiduc, on s’instal·laran 48 contenidors. A continuació seran 25 els contenidors que es posaran al Secar de la Real, la Indioteria Urbà i Establiments (en els punts urbans amb recollida de tipus lateral). Per acabar el mes de maig i fins a principi de juny la instal·lació de la recollida de matèria orgànica es farà als primers barris de Llevant: Son Cladera, Son Rutlan, Verge de Lluc, el Rafal Vell, el Rafal Nou i el Viver, on es posaran 72 contenidors.

  La implantació als barris de Llevant continuarà a partir de mitjan mes d’octubre i fins al mes de novembre, completant aquest districte amb la implantació a Foners, Marquès de la Fontsanta, els Hostalets, Son Fortesa Sud, Can Capes, Son Canals, Pere Garau, Son Gotleu, la Soledat, Nou Llevantm el Molinar, Son Ferriol, Coll den Rabassa, la Casa Blanca, Sant Jordi, l’Aranjassa, el Pill·larí, Can Pastilla, les Meravelles i l’Arenal. El total de contenidors en aquests barris seran 200.

  Campanya d’informació i sensibilització


  Aquest mes de març ha començat la campanya d’informació i conscienciació als barris on s’implanta ara la recollida de matèria orgànica. És una campanya de proximitat, a nivell de carrer, a càrrec de l’equip d’educació ambiental d’EMAYA. Es distribueix material informatiu, així com poals i bosses per a facilitar la separació de la matèria orgànica. EMAYA en tindrà punts informatius en aquests barris i realitzarà xerrades. A més hi haurà opis i cartells informatius i es difondrà la informació a través del web, xarxes socials, associacions de veïns i altre entitats.

  El contenidor que s’obre amb la targeta ciutadana


  Aquesta nova implantació massiva del contenidor marró que es realitzarà al llarg de 2021 se suma als barris que ja compten amb aquest sistema, on es varen implantar 126 contenidors entre 2018 i 2020: Son Rapinya, Son Flor, los Almendros-Son Pacs, el Fortí, Son Cotoner, Camp den Serralta, Son Espanyolet, Son Dameto, Santa Catalina, Son Armadans, Son Dureta i la Teulera.

  Amb la nova implantació a 32 barris mes, Palma tendrà un total de 596 contenidors marrons de recollida lateral. Són contenidors tancats, que s’obrin amb la targeta ciutadana per tal d’assegurar-ne un bon ús i per poder implantar en el futur un sistema de tarifa justa de tractament de residus.

  Altres sistemes de recollida de matèria orgànica existents a Palma
  Per altra banda hem de recordar que també es recull la matèria orgànica als barris del centre històric que compten amb el sistema de recollida selectiva mòbil, amb 44 plataformes on cada dia es pot dipositar la matèria orgànica de forma segregada. També es recull matèria orgànica a Son Sardina, amb 22 petits contenidors de càrrega posterior.

  Així mateix, el centre històric, la platja de Palma, supermercats, mercats i ben aviat els polígons industrials, compten amb recollida porta a porta específica per a generadors singulars (restauració, hoteleria, supermercats, empreses de càtering…).

  Amb tots aquests sistemes de recollida, l’any 2020 es varen recollir unes 2.000 tones de matèria orgànica. Això va suposar una reducció important en relació a 2019, un any de rècord en el qual es va arribar a les 4.000 tones. Gairebé la meitat procedien dels sectors de la restauració i l’hoteleria, per aquest motiu durant 2020 la reducció ha estat considerable. En qualsevol cas, mereix destacar, més enllà de la quantitat, la qualitat elevadíssima de la matèria orgànica recollida, d’un 99%. La qualitat és molt important perquè aquests residus es puguin aprofitar per a l’elaboració de compost per a l’agricultura i jardineria.

  Objectiu: 50% de recollida selectiva


  La nova implantació de contenidors a tota la ciutat permetrà sens dubte un increment considerable de la quantitat de matèria orgànica recollida a Palma, i d’aquesta forma contribuir a l’objectiu de recollir de forma selectiva el 50% dels residus (actualment la recollida selectiva al conjunt de la ciutat és del 25%).

  D’aquesta manera Palma podrà complir amb els objectius marcats per la normativa estatal i europea i la llei balear de residus. La recollida de matèria orgànica suposa també uns importants beneficis ambientals, per l’elaboració de compost, la reducció de residus a incinerar o abocar, així com beneficis econòmics per la reducció de costos d’incineració.

  NOTICIAS RELACIONADAS

  Dejar respuesta

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  7,465FansMe gusta
  1,254SeguidoresSeguir
  351SeguidoresSeguir
  526suscriptoresSuscribirte

  Últimas Noticias